Omega 3 – Tłuszcze życia
Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób.
więcej »
Prebiotyk – błonnik inulina
Ten naturalny węglowodan wspierający życie odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
więcej »
Gęś domowa (Anser anser f. domestica)
Ptak użytkowy będący formą udomowioną gęsi gęgawy (Anser anser). Domestykacja nastąpiła około 1000 p.n.e.
więcej »
Indyk (Meleagris gallopavo)
Duży ptak grzebiący z rodziny kurowatych, zamieszkujący w zależności w kilku podgatunkach Amerykę Północną.
Kaczka (Anas platyrhynchos)
Średniej wielkości wędrowny ptak wodny z rodziny kaczkowatych, zamieszkujący Europę, Amerykę Północną, Azję oraz Australię i Nową Zelandię.
więcej »
Kura domowa (Gallus gallus domesticus)
Ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje.
więcej »
Drób
Określenie zbiorcze dla udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja i pierze, niekiedy również w celach dekoracyjnych i innych.
więcej »
Brojlery
Drób ras mięsnych, intensywnie tuczony i przeznaczony na ubój. Określenie to stosuje się przede wszystkim dla kur, ale także kaczek i indyków. Brojlery osiągają szybki przyrost masy w krótkim czasie, dzięki czemu są stosunkowo tanie w produkcji i hodowane na skalę przemysłową.
Ptasia grypa, influenza ptaków
Ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A.
więcej »
Sekrety Drobiu
Drób był zawsze ozdobą stołu. Kiedyś podawany podczas uroczystych obiadów – z niezwykłymi dekoracjami z piór i wyszukanymi dodatkami – dzisiaj stał się niedrogim składnikiem wielu znakomitych potraw. Kurczęta ciągle pobudzają kulinarną wyobraźnię kucharzy – ich delikatne mięso można przyprawiać i podawać na setki sposobów. Także, jako danie z jednego garnka.
więcej »